Beknopte geschiedenis van Curacao
Curaçao is een eiland in de zuidelijke Caraïbische Zee, ongeveer 40 mijl ten noorden van Venezuela. Het is een deelstaat dat deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland werd ontdekt door de Alonso de Ojeda, een luitenant van Christoffel Columbus in 1499. De Spanjaarden moeten het Corazon of “hart” genoemd hebben, want 20 jaar later verscheen het eiland op een Portugese kaart als Curaçao.
Het werd een Nederlands gebied in 1634, tot de dekolonisatie kwam in 1954, toen de Nederlandse Antillen (een vijf-eilanden tellend autonoom Caribisch land) een gelijke status kregen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. In 2010 werden de Nederlandse Antillen opgeheven en werd Curacao autonoom binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Curaçao is een eiland van ongerepte, witte stranden en azuurblauw water dat het hele jaar door van een tropisch klimaat geniet. Nederlands is de officiële taal, maar, Spaans en Engels worden ook veel gesproken. Papiaments is de plaatselijke en moedertaal van Curacao en is een mengeling van zeven verschillende talen (Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels, Afrikaans en Arawak indiaans).
Ontdek Willemstad
Willemstad is de hoofdstad van Curaçao en het is ook een UNESCO Werelderfgoedstad. De St. Annabaai verdeelt de stad in twee delen, Punda (oost) en Otrobanda (west) en ze zijn beide met elkaar verbonden door de Koningin Emmabrug. De meeste belangrijke bezienswaardigheden vind je in Punda. Handelskade is de #1 attractie in Willemstad. In deze historische straat aan het water staat een rij kleurrijke koloniale Hollandse huizen. In 1817, nadat hij geplaagd werd door steeds terugkerende hoofdpijnen, die hij wijtte aan de schittering van witte huizen, nam gouverneur-general Albert Kikket een wet aan die voorschreef dat op alle gebouwen pastelkleuren gebruikt moesten worden. Daarom zijn alle gebouwen hier en in Willemstad zo levendig.
De Koningin Emmabrug is een lange pontonbrug die Punda en Otrobanda verbindt. De brug werd gebouwd in 1888 en werd in 1939 helemaal gerenoveerd. Ze is scharnierend en gaat regelmatig open om schepen te laten passeren. De plaatselijke bevolking heeft de brug de bijnaam “Our Swinging Old Lady” gegeven, omdat ze naar de Otrabanda kant van Willemstad zwaait. Probeer op de brug te zijn (naast Punda) als hij opengaat. Dat geeft je de gelegenheid in het water te zwaaien en je kunt van daaruit ook een paar mooie foto’s van Handelskade maken.
Het volgende is de Drijvende Markt – een netwerk van boten uit Venezuela geladen met vers fruit en groenten en soms zelfs zeevruchten. Hier vind je bananen, avocado’s, yuca en zelfs suikerriet tegen een superlage prijs. Als je foto’s van de boten wilt maken, loop dan de markt voorbij en ga naar de volgende brug.
Nu gaan we naar Plasa Bieu, dat is de oude markt. Vroeger was het de plaats waar vrouwen voedsel verkochten, maar nu is het een modern food court. Ik raad je aan voor de lunch te komen om alle actie te zien! Als je avontuurlijk bent probeer dan wat leguanenvlees, een plaatselijke delicatesse!
Er zijn veel forten in Willemstad. De drie die je zeker moet bezoeken zijn Fort Amsterdam, Fort Rif en Fort Nassau. Fort Amsterdam is het belangrijkste fort van het eiland en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tegenwoordig herbergt het fort het kantoor van de gouverneur, de ministerraad en regeringskantoren. Het Rif Fort dateert uit 1828 en ligt in Otrobanda. Tegenwoordig is het een winkelcentrum met restaurants, bars, een ijssalon en een terras aan de haven. Hier heb je een paar van de beste uitzichten op Fort Amsterdam en Otrobanda!
Op ongeveer 5 minuten rijden buiten Willemstad ligt Fort Nassau. Het fort werd in 1797 voltooid om de St. Anna Baai te beschermen. Jarenlang diende het als seinpost voor de haven en als verkeerstoren die de Pontonbrug bediende. Ik raad je aan hierheen te gaan als je op zoek bent naar een ongelooflijk uitzicht over heel Willemstad!
Tip: Auto huren op Curacao bij een Nederlandse organisatie met scherpe tarieven
Bezoek de grotten van Hato
Vlak bij het vliegveld hebben we de Grotten van Hato. Deze grotten werden miljoenen jaren geleden onder de zee gevormd. Tijdens de ijstijd daalde het waterpeil en werd het eiland Curaçao geboren. Er worden meertalige rondleidingen gegeven elk uur op het hele uur tussen 9.00 – 16.00 uur. De toegang bedraagt 14 Nafl (€ 6,98) per persoon.
De grot herbergt verbazingwekkende kalksteenformaties, poelen, watervallen en veel beroemde standbeelden. De beroemdste van de beelden is het Madonnabeeld, maar mijn favoriet was de piraat met een lapje en zonder ogen! Er is ook een kolonie vleermuizen in de grot, dus foto’s zijn ten strengste verboden. De rondleiding duurt ruwweg 45 minuten.
Bezoek de struisvogelboerderij van Curaçao
De Curaçaose Struisvogelboerderij ligt ongeveer 15 minuten rijden ten zuiden van Willemstad op de weg naar Groot St. Jordan in Santa Catherina. De Struisvogel Safari Tour ($17) neemt je in een safarivoertuig mee rond de boerderij om meer te leren over de Afrikaanse Struisvogel en de Emoe. Hier kom je alle stadia in het leven van de struisvogel tegen, van ei, baby, jong en volwassen.
De boerderij heeft ook een paar Emu’s, de op een na grootste vogel op aarde. Ze lijken erg op een struisvogel, maar hun kleur is wat donkerder. Daarna kan je gids je een Struisvogel laten zien die de verdedigingsdans doet. Ik kreeg daarna de kans om de baby struisvogels te zien en mocht zelfs op een struisvogelei staan, dat bijzonder sterk is. Al met al een geweldige ervaring om over deze verbazingwekkende vogels te leren!
Probeer Curaçaose likeur in de Fabriek
Slechts een paar minuten buiten Willemstad ligt The Genuine Curacao Liqueur fabriek, die dateert uit 1896. Een bezoek aan de distilleerderij is een reis door de geschiedenis van Curaçao. Je kunt hier door de geschiedenis lopen, meer te weten komen over het productieproces en aan het eind een paar van de verschillende smaken proeven die ze maken.
De Echte Curacao Likeur is de enige echt authentieke Curacao ter wereld! Het product is afkomstig van de lahara sinaasappelen van één enkele plantage op Curaçao. Het meest bekend is de likeur blauw, maar ze hebben ook heldere, groene, rode, oranje, rum & rozijn, chocolade en koffie. Mijn favoriet was beslist de oranje!
Wandel door het Christoffelpark Nationaal Park
Het Christoffelpark is het grootste nationale park van Curaçao. Het park heeft een rijke verscheidenheid aan plaatselijke flora en fauna, een nationaal liefhebbersparadijs! Sommige van de plaatselijke vogels en planten, die alleen hier en nergens anders op het eiland voorkomen zijn o.a. wilde orchideeën, de Palabrua, de zeldzame inheemse kerkuil en het Curaçaose witstaarthert.
Als je de Christoffelberg (350 meter) wilt beklimmen, moet je ‘s morgens heel vroeg komen. Vanaf de top heb je het mooiste uitzicht over Curaçao. Het park gaat op weekdagen om 7:30 uur open en in het weekend om 6 uur. Je moet je beklimming niet later dan 11 uur beginnen, want in de vroege namiddag kan het extreem heet worden. Er zijn op dit moment acht wandelroutes, sommige zijn betrekkelijk gemakkelijk en andere zijn uiterst uitdagend! Vergeet niet veel water en wandelschoenen mee te nemen. Als je niet wilt wandelen kun je ook met een jeep, mountainbike of zelfs paardrijden!
Shete Boka Nationaal Park
Shete Boka ligt aan de westkust van het eiland, naast het Christoffelpark. Dit nationale park herbergt een dozijn boka’s (inhammen). Shete Boka betekent zeven inhammen, maar er zijn er eigenlijk veel meer dan dat. Het park begint bij Boke Tabla, waar witte golven in een ondergrondse grot storten. Vanaf de top van Boka Tabla heb je een ongelooflijk uitzicht op de Caribische Zee en op de golven die breken op de ruige noordkust.
Boek hier je Shete Boca en Snorkeltocht van een hele dag!
De enige Boka die je niet mag missen is Pistolero. De reden dat ze het de Pistolero noemen is dat wanneer de golven op de boka breken het weerklinkt als een geweerschot. Het is een eindje naar beneden wandelen, dus maak tijd om dit te zien. Een ander leuk weetje is dat hier drie soorten zeeschildpadden nestelen.