Beste auto’s te modificeren anno nu

Als je de kriebels hebt voor aftermarket onderdelen en het uniek maken van je rit, zijn dit de beste auto’s om voor te gaan

Autofabrikanten spenderen miljoenen aan onderzoek en ontwikkeling van een nieuw voertuig, en elke auto heeft honderden uren van afstellen en fine-tunen achter de rug voor hij in de verkoop gaat.

Maar er zullen altijd klanten zijn die hun eigen persoonlijke toets willen geven, of de auto prestatieverbetering willen geven om aan hun wensen en behoeften te voldoen. Misschien is het om meer vermogen uit de motor te halen, het rijgedrag te verbeteren, een veel voorkomend defect te verhelpen met sterkere onderdelen, of gewoon om de auto te laten opvallen met cosmetische upgrades. Als jij dat bent, dan zul je geïnteresseerd zijn in onze opsomming van de beste auto’s om te modificeren.

Talrijke bedrijven zijn ontstaan om aan deze vraag te voldoen en, als je goed genoeg zoekt, vind je aftermarket onderdelen voor elke auto op de weg. Je vindt er ook gemeenschappen van gelijkgestemden die hun auto’s gemodificeerd hebben en die je in de meeste gevallen graag de juiste weg wijzen op je reis naar het modden van auto’s.

De beste projectauto’s zijn veel gemakkelijker te modificeren dan andere. Niet elke auto kan een flinke vermogensstoot aan, terwijl bepaalde stukjes hardware en software het moeilijk kunnen maken om grootschalige veranderingen aan te brengen aan bepaalde modellen. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om een auto met natuurlijke aanzuiging veel sneller te maken dan hij standaard is zonder zijn toevlucht te nemen tot dure kits.

Uitgelicht: Mistlampen

Intussen kunnen sommige auto’s vrij gemakkelijk getuned worden om hun oorspronkelijke vermogen te verdubbelen of te verdrievoudigen, of je kunt bij een aantal bedrijven terecht voor nieuwe panelen, styling onderdelen en body kits. Hier zijn enkele van de beste auto’s om te modificeren en te tunen die je vandaag kunt kopen:

Mini

Tussen 1959 en 2000 werden bijna vijf en een half miljoen klassieke Mini’s gebouwd, en er is een enorme gemeenschap van liefhebbers over de hele wereld. Zelfs vanuit de fabriek kon je een ruime keuze aan optionele extra’s kiezen om je Mini te laten opvallen, terwijl een overvloed aan andere bedrijven van alles aanboden, van tuning kits tot bekerhouders en leren motorkapriemen.

Omdat de Mini zo’n icoon is, zijn er heel wat bedrijven speciaal opgericht om onderdelen aan te bieden en mogelijkheden om de auto aan te passen. En geen weg is ongebaand gebleven. Mini’s zijn verlaagd, gehakt, verlengd en opnieuw versierd, terwijl ook motorwissels niet uitgesloten zijn. Honda VTEC motorkits zijn gemakkelijk verkrijgbaar en passen naar verluidt rechtstreeks in de kleine motorruimte, terwijl er, voor iets drastischer, gemodificeerde Mini’s zijn geweest met V8 motoren en dergelijke.

Toyota Supra Mk4

Een standaard Mk4 Toyota Supra vinden is vrij ongewoon omdat er zo veel gemodificeerd zijn. De Supra is in wezen een blanco canvas, want de strakke styling kan naar eigen smaak verbeterd of veranderd worden – of je nu van buitensporige modificaties houdt of alleen van subtiele aanpassingen. Bedrijven als Rocket Bunny, Veilside en TRD maken hele body kits of afzonderlijke onderdelen voor de auto, terwijl de meeste carrosseriepanelen in koolstofvezel zijn nagebouwd. Gezien de geschiedenis van de modellijn is het niet verwonderlijk dat zelfs de nieuwe vijfde generatie Supra een sterke aanhang krijgt in de gemodificeerde autogemeenschap. Op de eerste SEMA gemodificeerde autoshow die plaatsvond nadat de op BMW gebaseerde Mk5 Supra was onthuld, onthulden bijna een dozijn verschillende tuners hun visies op de auto, de een wat smaakvoller dan de ander.

Supra’s met turbocompressor zijn de meest gezochte Mk4’s, omdat ze vrij gemakkelijk tot viercijferige vermogens kunnen worden getuned. Zelfs in standaard vorm kon de Supra sommige van de supercars uit zijn tijd verslaan, en de mogelijkheden voor extra prestaties zijn bijna eindeloos. De populariteit van de auto komt deels voort uit zijn verschijning in de Fast & Furious filmfranchise, waarin hij onder meer gemodificeerd is met een opvallend oranje verflaag en een fles NOS lachgas.

Japanse auto’s worden vaak gezien als een uitstekende basis voor modificatie, omdat ze meestal relatief betaalbaar, betrouwbaar en gemakkelijk te tunen zijn, dus andere auto’s om te modificeren zijn bijvoorbeeld de Mitsubishi Lancer Evolution, Nissan Silvia en Nissan Skyline.

Tip: https://www.carstyle.nl/exterieur/achterbumper.html

Ford Fiesta ST

Er zijn maar weinig auto’s die een fabrieksgoedgekeurde vermogensstoot krijgen, maar de Ford Fiesta ST kan aan Mountune worden overhandigd voor een tuning kit die zelfs de garantie niet ongeldig maakt. Een extra 40 pk en ongeveer 80 Nm koppel kunnen in één klap worden toegevoegd, waardoor de rijervaring van de ST volledig verandert voor niet erg veel geld.

In feite is de Ford Fiesta ST een van de beste goedkope auto’s om te modificeren in het VK, want veel accessoires kosten minder dan 100 en, in sommige gevallen, kun je grotere onderdelen met een financiering betalen. We hebben een Milltek uitlaatsysteem en een remap pakket gezien, beide verkrijgbaar voor minder dan 15 per maand over drie jaar.

Mazda MX-5

Een andere goedkope tuner auto is de Mazda MX-5, want oudere exemplaren kunnen heel weinig geld kosten. Aan de onderkant van de markt kan een auto wat TLC en wat roestbehandeling nodig hebben, maar er zijn volop onderdelen verkrijgbaar voor wie een aangepaste MX-5 wil. Deze variëren van body kits tot V8 motoren, superchargers en opgewaardeerde rem- en ophangingssystemen. Mei MX-5’s worden ook aangepast voor circuitgebruik, waarbij rolkooien en andere veiligheidsmiddelen worden toegevoegd plus maatregelen om het gewicht te verminderen.

De MX-5 is een populair uitgangspunt omdat hij achterwielaandrijving heeft, een goede gewichtsbalans heeft en goed stuurt om mee te beginnen, maar niet veel vermogen heeft en hij relatief goedkoop is. Als je inspiratie nodig hebt, kijk dan eens naar de V6-aangedreven Mazda MX-5.