Winterbanden met de beste prijs/kwaliteit verhouding vinden

De winter is weer aangebroken en dus zetten we massaal weer de winterbanden op onze auto’s. Dat rijdt fijner maar is bovenal veiliger, helemaal wanneer je naar de sneeuw trekt deze winter. Dan zijn winterbanden helemaal van groot belang. Maar voor welke winterbanden moet je dan gaan, het aanbod is immers heel groot. Tevens betaal je het liefst natuurlijk ook niet teveel en ga je dus voor goedkope winterbanden. Maar hoe vindt je dan winterbanden tegen een schappelijke prijs, terwijl ze ook nog eens veilig zijn en lang mee gaan? Een vraag waar wij je mee gaan helpen, voor het antwoord lees je dus snel verder. 

Waarom en wanneer heb je winterbanden nodig?

Maar om te beginnen is het eerst belangrijk om te begrijpen waarom winterbanden anders zijn dan andere banden die je onder je auto kunt zetten. Winterbanden zijn anders gemaakt dan zomerbanden of all-season banden. Winterbanden beschikken namelijk over een zachter rubber, hierdoor heb je meer grip op het asfalt. Tevens zitten er meer en andere inkepingen op een winterbanden, dit is om je meer grip te geven op sneeuw of ijzel. Door het zachte rubber worden de banden in de zomer echter zacht en bieden ze juist minder grip. Bovendien geldt voor steeds meer landen een verplichting om in de winter of onder winterse omstandigheden winterbanden onder je auto te hebben. Goed dus om dat na te gaan wanneer je op vakantie gaat. 

De levensduur van winterbanden

Winterbanden gaan niet eeuwig mee, welke je ook koopt. Zelfs als je ze weinig gebruikt slijten de banden en worden ze op een gegeven moment onbruikbaar. Maar het liefst wil je natuurlijk niet elk jaar je winterbanden hoeven te vervangen. Versleten banden hebben echter veel minder grip en daardoor worden ze minder veilig. Bij een APK keuring wordt dit gekeurd. Maar over het algemeen kunnen we zeggen dat banden na ongeveer 6 jaar niet meer genoeg grip hebben om nog veilig gebruikt te kunnen worden. Wel zijn er banden die minder lang meegaan of die juist wat langer meegaan. De profieldiepte van winterbanden dient in Nederland minimaal 4 mm te zijn. Je kunt voor de prijs/kwaliteit dus nagaan hoe lang de banden meegaan totdat profiel bereikt wordt. 

De prijs van winterbanden

De voornaamste factor die van invloed is op de prijs van winterbanden is de bandenmaat. Over het algemeen is het zo, hoe groter de banden, hoe hoger de prijs. Houd daar dus in ieder geval rekening mee.  De meeste auto’s maken gebruik van gangbare maten en zijn daardoor goed te betalen. De bandenmaat 175/65 gebruiken vooral kleinere auto’s. Bij deze banden moet je denken aan een prijs van ongeveer 85 euro. De grotere maat 205/55 wordt vooral voor grotere auto’s gebruikt. De prijs van deze banden ligt vaak rond de 110/115 euro.