Er zijn tal van manieren waarop een autoruit beschadigd kan raken, maar er zijn slechts twee oplossingen bij autoruitschade. De eerste optie is het repareren van de autoruit. Dit is alleen mogelijk bij een gelaagde autoruit met beperkte schade. De tweede optie is het vervangen van de beschadigde autoruit. Helaas lopen de kosten hierbij al snel op wanneer de autoverzekering geen dekking biedt. Er zijn echter wél goedkopere autoruiten op de markt, maar zijn deze van dezelfde kwaliteit als de autoruiten bij de merkdealer en zo ja, waarom is de prijs dan zoveel lager?
Wanneer moet de autoruit vervangen worden?
Voordat we kijken naar het verschil tussen dure merkruiten en de after market autoruit, is het goed om te weten wanneer die ruit nou eigenlijk vervangen moet worden. Bij de geharde autoruit (doorgaans de zij- en achterruiten van de gemiddelde auto) is dit altijd duidelijk: bij ruitschade vallen deze compleet uit elkaar. De autoruit vervangen is dan onvermijdelijk omdat de inzittenden en de auto zelf niet goed beschermd zijn wanneer er geen autoruit meer is.
Bij een gelaagde voorruit is het verhaal iets anders. Deze valt namelijk niet uit elkaar bij ruitschade omdat dit twee lagen glas zijn die bijeengehouden worden door een laagje PVB-folie. De voorruit moet vervangen worden indien er ruitschade in het zichtveld van de bestuurder zit en dit:
- Een ster is met een diameter van meer dan 20 millimeter
- Een vertakte scheur is
Waarom is een after market autoruit zoveel goedkoper dan een merkruit?
Een after market autoruit is veel goedkoper dan een merkruit omdat er geen merklogo in de ruit verwerkt is. Dit merklogo doet niets voor de autoruiten, het zorgt er alleen voor dat de merkdealer de enige plek is waar de merkruiten verkocht mogen worden.
In feite betaal je dus extra voor een logo dat niets aan de ruit toevoegt. Merkruiten en after market autoruiten worden op identieke wijze gefabriceerd, in de meeste gevallen zelfs in dezelfde fabrieken met exact dezelfde machines. Er is dus geen enkel kwaliteitsverschil, waardoor de after market autoruiten per definitie de beste prijs-kwaliteitverhouding hebben.
Het verschil in prijs is dermate groot dat de tweedehands autoruiten met merklogo vaak duurder zijn dan de nieuwe after market autoruiten van Autoglas Concurrent.
Waar staat ‘after market’ dan eigenlijk voor?
Aftermarket of after market is volgens de online encyclopedie (Wikipedia) ‘het geheel aan bedrijven die actief zijn op het gebied van distributie van vervangende onderdelen’. Concreet betekent dit gewoon dat het bedrijven zijn die onderdelen maken die de originele onderdelen kunnen vervangen. ‘After market’ heeft een twijfelachtige naam gekregen wanneer het gaat om matige onderdelen die vanuit Azië ingevoerd worden, maar daarover hoef je je geen zorgen te maken bij de autoruiten die op de after market aangeboden worden. Deze autoruiten zijn namelijk gewoon geproduceerd in de fabrieken waar het originele autoglas ook vandaan komt, waardoor de kwaliteit altijd maximaal is. Moet jouw autoruit vervangen worden, dan is de kans groot dat je honderden euro’s kunt besparen door te kiezen voor een after market autoruit.